Máttaráhkku video by Bárut

Funderade lite runt gårdagens tema, musik och vemod. Och ganska snart kom jag att tänka på Inga Juuso och hennes vackra Jojk. Jag hörde henne för första gången i svt:s programserie Sampi sessions och föll pladask för hennes karisma och sång. Kan just nu inte komma på något annat som kan låta mer vemodigt och vackert än detta…

Inga Juuso är född i nordnorge och räknas som en av världens bästa jojkare. Hon har fått sin musikaliska utbildning efter samisk tradition och hon befinner sig nästan alltid på en jojkande världsturne. Jojk är samernas traditionella folksång som ofta utrycker mycket känslor, glädje och sorg. Men Jojken kan även utövas i religiöst syfte.

Utvecklingen av den sydsamiska jojken vuollie avstannade dock vid mötet med kristendomen. Att jojka betraktades då som hedniskt och okultiverat. Samerna slutade därför att jojka bara för att slippa bli avskärmade från samhället.

”Jojkning är en konst att minnas. Somliga minnas i hat och minnas i kärlek, och andra minnas i sorg. Dessa sånger begagnas också om vissa trakter och om djur, om vargen och renen och vildrenen.” (Johan Turi 1917)

, , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: