Pjoskiga män

Ni tjejer snackar om att föda barn men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld…

Ja ni har säkert hört den förut och nu finns kanske förklaringen till att killar blir eller i vilket fall känner sig väldigt sjuka när de får influensan.  

En studie vid Karolinska institutet visar att det som tidigare varit närmast en fördom, att män lider mer av feber eller smärta och känt sig förhindrad att delta vid lättare arbete i hemmet när de haft feber, har en vetenskaplig förklaring.

Det konstateras att en signalsubstans som följer det manliga hormonet testosteron sjunker drastiskt vid feber eller smärta vilket i sin tur förstärker nervsignalerna till hjärnans smärtcenter. Samma slags substans finns också kopplat till det kvinnliga östrogenet, men där försvinner det inte lika snabbt som hos män.

Hos män börjar produktionen av testosteron försvinna redan vid 37,7 graders feber, vilket därmed drastiskt sänker männens välbefinnande. Hos kvinnorna sker samma sak, men först när de uppnått temperaturer över 39,6 grader. Upptäckten tros vara en av de viktigaste förklaringarna till att kvinnor ändå kan arbeta trots influensa medan män är oförmögna.

– Vi vet inte varför detta sker, men resultaten är entydiga och kan bana väg för en helt ny typ av mediciner, säger P-J Oskarsson.

Den nya signalsubstansen, som kallas PJ-Osk efter sin upptäckare. Upptäckten betraktas som ett guldägg för svenska staten och stora läkemedelsbolag står redan i kö för att producera olika slags preparat där signalsubstansen PJ-Osk kommer att ingå. Medicinerna, som kommer att inriktas på både män och kvinnor, kommer att sänka upplevelsen av lidande samtidigt som biverkningarna kommer att vara ringa.

Det var väl som jag trodde då. Att vi män i regel blir mycket sjukare än kvinnor när vi blir förkylda. Och nu, när det är vetenskapligt bevisat, borde det väl rimligtvis innebära, att vi män kan se fram emot att bli än mer ompysslade och bortskämda vid nästa förkylning ?

(via)

, , , , , , , , , , , , , , , , Kropp och hälsa

Annonser

2 thoughts on “Pjoskiga män

  1. Eller så är det ett aprilskämt. 😉 Jag läser på andra håll att det är det. I så fall gick jag på det för det låter ju faktiskt väldigt övertygande.

    • Mjo, visst är det ett aprilskämt 😉 Men, jag vill mer än gärna tro på och leva efter det. Blir själv fruktansvärt ynklig när jag blir sjuk och jag vill mer än gärna bli ompysslad och tycka-synd-om-behandlad då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: