Dyraste hundvalpen

Har ni tio miljoner över ?

Ja, då hade ni kanske haft en chans att vara med ett tag i budgivningen på den elva månader gamla hundvalpen Hong Dong. 

Det var en kinesisk affärsman som inte kunde motstå den tibetanska mastiffen Hong Dong och  summan, tio miljoner yuan (10, 3 miljoner Sek), är den hittills högsta summa som betalats vid ett hundköp. Det är färgen mer än något som har satt den astronomiska prislappen eftersom den i Kina anses ge tur. Det vanligaste är att en Tibetansk Mastiff är brun och svart.

Den Tibetanska Mastiffen är en hund med tusenåriga anor. En boskaps-, gårds- och vakthund med mytomspunnen historia.  Den lär ha stor intelligens och integritet. De senaste åren har priset på den Tibetansk Mastiffen skjutit kraftigt i höjden i Kina. Rasen har blivit något av en statussymbol i Kina och de nyrika skyr inga medel för att visa upp sin rikedom.

De Tibetanska mastiffer som mötte de första europeiska besökarna i Asien var inte till närmelsevis så milda till sinnet som dagens svenska hundar. Det berättas att de hölls kedjade dagtid för på nätterna släppas lösa på egendomen. Dessa hundar utvecklades till veritabla monster vars rykte spred sig vida omkring.

Hundens ursprungsnamn, Do khyi betyder just kedjad hund. När Marco Polo stötte vad som nu tros ha varit tibetanska mastiffer på 13-talet, beskrev han dem som ”hög som en åsna med en röst lika kraftfull som ett lejon”

Den första Tibetanska mastiffen i skandinavien kom till Sverige 1978. En tik född i USA och 1981 kom en hane från Schweitz och dessa två bildade den stam som nu finns i Norden.

Vad vet jag, kanske man skulle ha satsat på att bli hunduppfödare…

Läs mer på: DN, Svktrbelfasttelegraph, E24

, , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: