Echinococcus multilocularis – Dagens fråga ?

Efter att en räv i närheten av Uddevalla har konstaterats smittad med den för människan farliga dvärgbandsmasken jobbar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för högtryck med att försöka kartlägga smittspridningen.

”–  Vi behöver ha in fler rävar från Västra Götaland och vi ska också undersöka rävar från andra län, säger veterinär Erik Ågren.”

Jägarnas riksförbund (JRF) föreslår nu att samhället skjuter till pengar, så att en mer omfattande kartläggning kan göras.

”– SVA har pengar för att undersöka 300 rävar. JRF:s styrelse tycker att man ska stimulera fler i landet att skicka in rävar för analys, så att vi får ett större grepp om problematiken. Vi föreslår att staten ger SVA en budget, så att alla som skickar in rävar får betalt, säger Ulf Kallin, riksviltvårdskonsulent vid Jägarnas Riksförbund.”

Signaturen Kenneth Erikson skriver bland annat följande kommentar på JFR:s webbplats: ”- Det finns idag ingen viktigare fråga för Sveriges regering och riksdag än att försöka lösa det som uppdagats i Västra Götaland. Fyndet av dvärgbandmasken måste leda till handlig, åtgärder för att stoppa vidare spridning i första hand , samtidigt som parasitens värddjur undersöks så området med smittan kan fastställas…”

Dagens fråga är alltså: Bör räven jagas hårt för att smittan ska kunna kartläggas snabbt ?

Mer om dvärgbandsmasken i: SvD1,2, 3Expressen, Allehanda, Jaktjournalen, GP1,2, Socialdemokraterna, Svensk Jakt, DN1, 2, 3, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

One thought on “Echinococcus multilocularis – Dagens fråga ?

  1. Fast jag är emot jakt på friska rävar för det höga nöjets skull i vanliga fall så måste i det här fallet ett stort antal rävar sätta livet till runt om i landet. Men att jägarna som tillbringar sina lördagmornar i skogen med att skjuta räv i vanliga fall skulle ha betalt verkar ju helt befängt, dom pengarna bör läggas på stoppa och kartlägga spridningen av masken istället. Vilken mardröm för alla ink mig själv, som är bär & svampfanatiker om masken får fäste i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: