Om vargens vara eller inte vara

Skummar igenom nyhetsflödet och nu är det väl dags att jaga varg igen. Någon eller några har bestämt att det ska fällas 20 vargar i Sverige och vargjakten börjar i morgon.

Många protesterar mot jakten och djurskyddsföreningar jobbar för högtryck för att stoppa den och även EU skärper tonen om svensk vargjakt. Jägarna vill inte ha dem i skogen då de konkurrerar med dem om älgbeståndet och även för att de anser att vargen är en fara för deras hundar.

Djurrättsaktivister  planerar nu att ge sig ut i skogen för att försöka sabotera jakten och de finns de som kan tänka sig att gå långt  för att lyckas med sitt sabotage. Polisen i Dalarna kommer att förstärka över jakten och extrainkallade poliser kommer att finnas på plats för att försöka garantera jägarnas säkerhet.

Inte vet jag om ett militant motstånd är rätt väg att gå för att försöka stoppa jakten på vargen. Många liknar ett sånt motstånd med minkaktivisternas dårskap då de tar sig in på farmerna och släpper ut tusentals minkar i skog och mark.
Kanske är det vad som behövs för att väcka debatten och få oss att tänka i andra banor. Få oss att tänka utanför den nedärvda rädslan vi dras med. Inte vet jag.

Jag är nog en av dem som vill se varg i skogarna, trots att jag har dem inpå knutarna, har sett och hört den. I värsta tänkbara fall skulle kunna hota mitt och mina grannas husdjur men då är risken att djuren skulle bli överkörda av en bil långt mycket större.

Och vad säger att vi människor har rätt att bestämma över om vargens vara eller inte vara ?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Om vargens vara eller inte vara

 1. Detta är en brännande fråga med enormt många olika sätt att se på vargens vara eller icke vara i den svenska floran. Men en sak är säker, att ge sig ut för att stoppa vargjakt är nog inte helt hälsosamt för den egna hälsan. Jakt i skogen innebär att man bör hålla sig därifrån oavsett vad som jagas.
  Ha en bra kväll 😀

 2. Ja, man bör nog inte ge sig ut i skogarna alls när det är jaktsäsong. Allra helst inte när det är jakt på varg på gång. Det brinner nog lätt av ett skott eller två för mycket när blodet svallar på jägarna.

  Och det är absolut inte lämpligt att ge sig ut med en löst springande hund. Agrias statistik visar att det under 2005 betalades ut 25 liversättningar för hundar som skjutits ihjäl. Samma år dödades 17 hundar av varg.

  Jägarna var alltså farligare för hundarna är vad vargen var det året.

 3. Hela debatten är obegriplig och ett uttryck för att vi fjärmat oss naturen där liv alltid hänger ihop med död, dvs varför ska vi inte förvalta vargar precis som vi förvaltar, björn, räv, mink, mård som några andra rovdjur eller ta grävling tex där jag tappat räkningen på alla djur som legat halvdöda efter vägen för att bilisterna inte tagit sitt ansvar och gått ut och dödat djuret de kört över.

  Vi kan ta ett annat djur, vildsvin som är ett högt utvecklat djur och där kravet på jakt är mycket högt och säkert inbegriper felskjutningar och lidande. Här hörs inte ett pip.

  Tyvärr går utvecklingen åt fel håll då allt fler av oss lever i städer och ser bara kött i fyrkantiga paket och har ingen aning om ursprunget och hur djuret levde när det levde vilket borde vara det viktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: