ICA som E-handlare

Läser i IDG att senast sommaren 2011 ska ICA vara igång med med handel på nätet. Beslutet togs i somras och ICA har som vision att erbjuda en rikstäckande tjänst, med en gemensam plattform via Ica.se. Kunden beställer maten från närmaste Ica-butik via Ica.se som sedan levererar kassen en gång i veckan till kunden. 

Mats Munther är Chef Affärsutveckling ICA Sverige säger till IDG.

”– Om vi ska in i den här marknaden bygger det på att vi kan erbjuda tjänsten till en bredare skara kunder än våra konkurrenter. Vi har ett butiksnät på många ställen i landet som gör det möjligt. Men hur rikstäckande det blir beror på hur intresserade kunderna är lokalt. Det är upp till varje lokal Ica-handlare att bedöma om de vill vara med eller inte.”

”-Vi har också frågat kunder genom fokusgrupper vad de tycker. Och vi kom fram till att den största målgruppen är barnfamiljer i större städer som vill lägga ner mindre tid på planering. Där tror vi att det finns ett behov på bredare basis.”

Ska bli intressant att se ICA  på E-handlesmarknaden. För javisst finns säkert behovet från barnfamiljerna i större städer av att matkassarna levereras direkt till dörren. Då slipper de jaga iväg till affären när de kommer hem efter jobb och hämtning av barn på dagis.

Hoppas bara att ICA ser det behov som finns ute på landsbygden också och att de försöker tillgodose även de kunderna. Inte lika stor täthet och garanterat inte lika stor lönsamhet för ICA. Men även de kundernas behov behöver tillgodoses.

Där är avstånden större och barnfamiljerna i ett ännu större behov av att få en mattkasse till dörren en gång i veckan. Jag tror nog de flesta som bor på landsbygden skulle uppskatta och gärna nyttja en fungerande E-handelstjänst. Det skulle gynna handlaren, de boende och framförallt miljön.

Drömmen vore väl ändå om de gamla varubussarna började rulla runt bland samhällen, gårdar och torp igen. Det skulle nog vara uppskattat och går det bra i Kristianstad så ska det väl kunna gå bra i andra delar av Sverige kan jag tycka, tro och hoppas.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,
 

Annonser

3 thoughts on “ICA som E-handlare

 1. Måtte inte vår ICA handlare ge sig in på e-handels marknaden, gud bevare mig väl. Då fick man leva på mat där bäst före datumet gått ut på för flera år sedan. 😦 Men å andra sidan så kanske den maten kan gå tillbaka till affären själv, ställa sig i kön på vår lokala ICA affär och säga: ”Bäst före datum är passerat med två år. Jag är så gammal att jag fått ett eget namn.”

 2. Men är det nåt nytt? Jag tror vissa butiker i vår lilla stad har använt sig av ”nätbeställningar” länge…Redan när jag jobbade på hemtjänsten för många herrans år sedan ringde tanterna till affären (internet fanns ju inte då) och talade om vad dom behövde och nån i personalen kilade iväg med kassen till kunden. Det var service och jag har för mig att det var helt gratis.
  Ja du, vilken dröm om bussarna kom tillbaka! Vår buss gick under namnet ”Köttbussen” och hade bara två sortes glass att spendera veckopengen på – Tophat & Päronsplitt. Den uppfyllde ju inte bara behovet av livsmedel utan även en social stund varje vecka för ”tantalonorna och gubbsen” ute i obyggden där jag växte upp.

 3. Konceptet är inte nytt men det är ganska nytt för ICA. Enligt Icas egen undersökningomsätter e-handeln med mat en miljard kronor och försäljningen av färdiga matkassar 250 miljoner kronor.

  Man har testkört i Stockholm, Västerås och Umeå men redan nu finns det butiker som kört igång i ett antal städer och de kan man se här. http://www.ica.se/Webbutiker/Mat-pa-natet/

  Jo, jag minns när både kött och varubussarna rullade runt här ute på landsbygden. Det var ivriga pojkfingrar som rullade runt med mynten i handen och han väntade troget in varubussen var gång. Gräddkolorna var efterlängtade och smakade gudomligt.

  Kan bara hoppas att varubussarna är på väg tillbaka och nu som då skulle säkert handlarna märka att de som handlar av den är sin handlare trogen in i det längsta .

  Och nu märker jag att jag blev nostalgisk.

  Amen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: