Facebook och ”vännerna”

Ja, jo Facebook kan vara bra till mycket brukar jag säga när de jag talar med talar sig varma om tjänsten.

Men man ska kanske akta sig för vad man skriver där?
För det är kanske inte bara ”vännerna” som läser.

Det har nämligen mer än en gång visat sig att det kan bli kännbara konsekvenser om man talar ut eller publicerar något som kan uppfattas som olämpligt  och senast igår kunde vi läsa om hockeydomaren som fick ta tajm-out från sitt uppdrag bara för att han publicerat en karikatyr av Muhammed på sin facebooksida.

Den här gången gäller det en man som hastigt och lustigt fick packa ihop sina saker och gå hem från jobbet på Volvo i  Skövde efter ett olämpligt inlägg på Facebook.

”En dag kvar av veckan på detta dårhus” skrev mannen på sin facebooksida. Det ansågs vara illojalt av Volvo och de skickade hem mannen direkt.

Det hjälpte inte att mannen, som var anställd av ett bemanningsföretag, i tidigare inlägg hade försvarat Volvo och inte heller hjälpte det att mannen påstod att hans irritation berodde på att hans mamma var sjuk. Han ansågs vara illojal mot företaget och han fick inte jobba kvar längre på grund av det han skrivit.

Uppdaterat 17.30

Inte helt oväntat flöt det upp mer information till ytan om detta i media under eftermiddagen. Nu visar det sig att det inte bara var 1 person som inte längre var välkommna på Volvo Powertrain i Skövde. Det var 3 personer anställda av bemanningsföretaget Uniflex det gällde.  De två kamrater som kommenterat hans Facebookstatus fick inte heller fortsätta.

Lars Ask är klubbordförande för IF Metall och har läst konversationen från en skärmdump han fått av ledningen.
”– Det var ett allmänt raljerande om Volvo som arbetsplats. De kallade det ”gökbo”. Det var den diskussion man hör i fikarummet också, men där blir den inte lika svartvit.”

De som arbetar för bemanningsföretagen kan ofta ha visstidsanställning och de kan sägas upp med 14 dagars varsel.
– De har inget skydd alls. Volvo kan bara ringa och säga att någon inte är önskvärd av vilken anledning som helst och kräva att andra sätts in, säger Lars Ask.

Han tycker Volvos agerande är skrämmande.

Rickard Lundberg, ställföreträdande chef på Volvo Powertrain i Skövde, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att det är tråkigt om någon har blivit ”drabbad”.
”- Jag vill inte kommentera varken vår personal eller våra kunder, säger Jan Bengtsson, vd på Uniflex.”

Tomas Medin är chef på avdelningen där 28-åringen jobbade och tycker inte att det som hänt är anmärkningsvärt.

”– När man tecknar ett anställningsavtal med ett företag, eller genom ett bemanningsföretag, så förbinder man sig att vara lojal mot sin arbetsgivare, och det har man inte varit i det här fallet. Han har uttalat sig negativt om Volvo så han är inte välkommen här.”

Ja, kanske har det blivit så nu då ? Att man lär tänka sig för både en och två gånger innan man postar sina tankar, infall eller åsikter på Facebook om man är rädd om jobbet, sitt rykte och om sin ekonomiska framtid ?

Eller är det bara dags att damma av den hederliga gamla dagboken och förvara sina innersta tankar och drömmar i tryggt förvar under kudden igen.

Amen.

via, SvD, DN, AB, GP, HD

, , , , , , , , , , , , Intressant, , , ,

8 thoughts on “Facebook och ”vännerna”

 1. Vad annat är att vänta av ett företag ägt av Kina….
  Får vara glad att han inte hamnade i ett arbetarläger.

  Mao zhuxi de guanghui!

 2. Känns något överreagerat. Hade det inte räckt med ett samtal med cheferna. Han gav ju inte uttryck för att vara fundamental volvohatare med mission att sabba varumärket. Den hårda behandlingen i mina ögon slår mer tillbaka på Volvo själva.

  Har pratat mycket innan med folk om det där med att chefer nästan kräver att vara med på vänlistor på fejjan. Hört att endel har till och med haft det som krav vid anställningsintervjuer. Fina meriter detta… du är intressant kan du visa oss dit Facebook konto.

  • Bilmärket har absolut ingenting med detta att göra. Volvo gjuteri i Skövde tillverkar delar till motorer som används till lastbilar. Är man olojal mot sin arbetsgivare får man själv ta smällen. Inte överreagerat alls. Om du hade ett företag tror jag att du vill att din personal är lojal mot dig och ditt företag. Tomas Medin är en skitbra volvochef. Och han hade all rätt att sparka dessa människor som inte ens var riktigt anställda. Det är ju patetiskt.

 3. Som vanligt finns det olika sätt att se på saker och ting!
  För mig är det mest logiska och naturliga att försöka lösa problem tillsammans med de som berörs och de som kan ändra på förhållanden. Det finns ett antal personer att vända sig till. Arbetskamrater, närmaste chef och förtroendevalda (fack och skyddsobund).

  Vad får man ut av att sprida kritik på facebook? Allmänt gnäll, som svårligen leder till något positivt.
  Att reaktionen blir som den blir är ganska naturligt. I normalt umgänge blir situationen densamma. Om någon ”felat” och får kritik på omvägar blir konflikten genast allvarligare, än om han/hon får kritiken direkt av den som känner sig förfördelad.
  Att gömma sig bakom/hävda yttrandefrihet tyder bara på feghet.

 4. Backlash – det var inte så att han framfört någon kritik på Facebook. Faktum är att det finns inget som antyder att han är illojal mot arbetsgivaren.

  Jag tror mer än en person uttryckt sig näst intill ordagrant likadant när de äntligen kan pusta ut efter en hektisk arbetsvecka.

  Om det inte finns mer fakta än vad som släppts så verkar någon/några Volvo ha några problem.

  • ”En dag kvar på detta dårhus”
   Kallar jag att vara olojal mot sin arbetsgivare. Det finns en anledning till att dem som är chefer på volvo är chefer. Låt dom sköta sitt jobb. Han var ju inte ens anställd på riktigt, utan inhyrd av ett bemanningsföretag.

 5. Wunder:
  Att anse att en arbetsplats är ett dårhus låter åtminstone för mig som kritik. Inte bara av företaget, utan även av de anställda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: