Lerkulor, kan det vara något – Dagens fråga ?

Tycker det var intressant att läsa i nyheterna idag att de i Simrishamn nu prövar att använda lerkulor som halkbekämpsmedel. Saltet kan komma att bli en bristvara om vintern fortsätter som den har gjort hittills och man är i Simrishamn först i landet med att använda lerkulor.

Jag hoppas testet faller väl ut. Leran, som är vanlig åkerlera hettas upp i stora ugnar och blir till små kulor. Leran smälter inte snön, som saltet, utan fryser i stället fast i underlaget, får en ruggad yta och därmed försvinner en del av halkan.

Saltet som är det man normalt använder för att bekämpa halka med tinar helt enkelt upp snön och isen. Saltet försvinner sen så småningom ut i dagvattnet. Så inte inte fallet med leran. Tanken i Simrishamn är att, när metoderna utvecklats, kunna samla upp leran när våren kommit och den inte längre behövs och återanvända den som jordförbättringsmedel i rabatter och på gräsmattor.

Problemet med att använda lera som halkbekämpare på våra större vägar är precis detsamma som med sanden. Den blåser helt enkelt bort från vägbanorna och därför används den mest på gång och cykelvägar, övergångställen och på trottoarer. Problemet med saltet är förutom att det går hårt åt bilarna och att man tvingas tvätta dem oftare är att saltet påverkar grundvattnet och den omtilliggande växtligheten.

Ett annat problem är att om man valde att gå över till lera istället för salt som halkbekämpare skulle det dramatiskt öka kostnaderna för vinterväghållningen och det finns idag endast ett medel som är lika effektivt som salt och det är CMA (kalciummagnesiumacetat). CMA är idag 15–20 gånger dyrare än vägsalt.

För min del skulle jag gärna kunna tänka mig att bidra med en slant för att slippa saltet på våra vägar. Hur man skulle lösa den ekonomiska biten ? Möjligen med ett mindre påslag på vägskatten då jag har svårt att tänka mig att det skulle röra sig om några större summor. De pengarna skulle man på sikt kanske få igen i form av mindre biltvätt, andra vägsalts-relaterade skador på bilen och en bättre miljö.

Dagens fråga är.
Skulle ni kunna tänka er ett mindre påslag på vägskatten för att slippa vägsaltet och gå över till ett mer miljövänligt halkbekämpningsmedel ?

Intressant , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

4 thoughts on “Lerkulor, kan det vara något – Dagens fråga ?

  1. Allt är bättre än salt. Salt gör snön och isen halare. En saltad väg är kallare än en sandad.Saltet förstör hundtassar, skor, bilar, armeringsjärn, avloppssyestem, grundvatten och natur. Häv ut varm sand så fryser den fast i isen. Så gjorde man förr och det fungerde.

  2. Varför ens salta? Måste det vara isfritt för att sörlänningarna ska ta sig fram med bilen? Sanda vägarna, köp ordentliga vinterdäck och sakta ner i trafiken…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: