Angående supasåporna

Inte tror jag väl alls att det förhåller sig som så som Niklas Wallöf förutspår i sin artikel Supasåporna 2010 års motbok, under kulturåret 2010 i DN. Att program som Kungarna av Tylösand inte är av ondo utan att de tvärtom skulle kunna vara eller komma att bli något av en motbok för de som sett eller följt serien på Kanal 5. Att en och annan medborgare, sannolikt, till och med skulle tänka sig för, innan de sätter i sig av fri sprit, bara för att de har sett delar av eller kanske till och med hela serien håller jag för föga troligt.

För svensken, ja den är uppväxt med systembolaget, regler, förbud och dyr alkohol. Och om den, i ett slag, får obegränsad och dessutom gratis sprit. Ja, då kan det bara gå åt helvete.

För där spriten går in, går vettet ut. Likväl i real life som i dokusåpornas värld och det vet man mycket väl på produktionsbolagen som villigt förser deltagarna med alkohol. För med på köpet får man de eftertraktade skandalerna och de feta rubrikerna. Inte kommer det att avskräcka, få någon att stanna upp, knappast. Man tror kanske istället att det är så man ska bete sig för att synas och sticka ut lite i en värld där man annars bara är en grå prick i massan.

I alla fall om media, som brukligt, lyckas skriva upp deltagarna och göra dem till något av idoler för ungdomarna. För dokusåpadeltagarna, de blir kändisar över en natt för att de knullat eller spytt i teve. Media gnuggar händerna och tjänar pengar. De som exponerar deltagarnas ”five minutes of fame” flitigt i skvallerpressen. Skildrar hur deras ögon tindrar när den röda mattan rullas ut i Stockholms krogvärld.
Där det bjuds mera gratisfester, ännu mer gratissprit och med på köpet kommer ett koppel av flåsade paparazzis. Jagandes, efter mer fylle och sexskandaler att kabla ut i etern. För Sex, skandaler och fylla säljer. Money makes the world go around you know.

Allt på bekostnad av de naiva deltagarna som gör allt för att hålla sig kvar däruppe i kändishimlens ljuvliga blå. De som handplockats enbart för att kunna leverera prime-time-skandal/mobbnings-teve av värsta kaliber till de hungriga tittarna. Tittare som skäms å deltagarnas vägnar, inte förstår hur de kan ställa upp men inte heller kan slita sig från eländet. För alla vill ju veta hur det går nästa vecka i alla fall. Kanske i ett slags inbyggt självplågeri-skadeglädje-sjukt-flock-betende som vi har utvecklat genom åren av för stora doser högkvalitativ skit-teve. Vad vet jag.

, , , , , , , , , , , , , ,

Amen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: