Tankar om sexköpslagen

Vill tipsa om att Camilla Lindberg, Alexander Bard m.fl skrev en utmärkt debattartikel på SvD:s Brännpunkt som svar till Margareta Winberg och Anna Hedhs ”Vi tar strid mot sexhandeln i Europa”. Samt slutrepliken från Winberg och Hedh.

Debatten är väl värd att läsa kan jag tycka och jag upphör inte att förvånas över att man från svensk sida tror sig ha en universal lösning på ”sexhandelsproblemet” Att man lever i tron att förbud och kriminalisering av sexköp tar bort efterfrågan på sexhandeln och man på så sätt blir kvitt problemet. ”Att en legalisering av prostitution driver på grov kriminalitet, illegal prostitution och människohandel. De ”lokala” kvinnorna räcker helt enkelt inte till. Man måste importera.”

Det är naturligtvis befängt att tro att man genom en kriminalisering tror sig kunna stävja sexhandeln och få folk. Män som kvinnor. Ja även kvinnor. Att avstå från att köpa sex bara för att det är kriminellt. Det enda som sker är att behovet av import av sexsäljare ökar och att trafficing/sexslavhandel främjas snarare än att stävjas. Dvs antalet kriminella aktiviteter ökar vilket kräver mer polisiära insatser och det i sig leder till ett än hårdare klimat i vårt samhälle.

Vi har inte lyckats så väl i Sverige som vi tror. Kanske det är lite glesare med sexsäljare på Malmskillnadsgatan men att sexhandeln pågår för fullt ändå är det ingen tvekan om. Nu mer i det fördolda och nu med än större risker och många gånger i långt sämre förhållanden för kvinnorna och för de sexsäljande männen.

Sexualdriften försvinner ju inte för att sexköpet är kriminellt och det enda man gör är att driva sexhandeln bort från gatorna och än mer in i det fördolda. Där utsätts sexsäljarna för långt större och fler risker i form av våld, tvång, spridning av sexuellt överförbara sjukdomar, droger osv, osv. Ja, listan kan göras lång.

Tror full och fast att sexköpslagen och kriminaliseringen är ett misslyckande som belastar samhället och sexsäljarna betydligt mer än vad det hjälper. Det är beundransvärt att Wingberg och Hedh tror på sin sak när de försöker hjälpa utsatta kvinnor, försöker bekämpa trafficing och sexslavhandel men detta löser nog tyvärr inte problemet. Inte ens på sikt skulle jag tro.

Nu är jag ingen sexköpare, har aldrig haft anledning till det och kommer förhoppningsvis aldrig att behöva det. Men jag kan gott tänka mig att en legalisering med privata och statligt kontrollerade bordeller skulle gynna många. Sexsäljarna skulle få en långt mer tryggare tillvaro, bättre arbetsmiljö, regelbundna läkarkontroller, smittspridning i form av sexuellt överförbara sjukdomar skulle minska, drogmissbruket skulle minska, inkomst till stat i form av skattepengar osv.
Samtidigt tror jag fullt och fast att behovet av import av sexsäljare skulle minska. Därmed skulle en mängd problem som följer i svallvågorna efter dagens lagstiftning försvinna och polisen skulle kunna frigöra resurser till annat.

Därtill skulle de som idag har som enda alternativ att köpa sex kunna få sina behov tillfredställda under trygga och säkra förhållanden. Tänker då närmast på handikappade, de som idag har svårt att knyta kontakter osv osv. Behovet kommer ju i vilket fall aldrig att avta. Det är något som är helt säkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Tankar om sexköpslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: