The Road

Filmen The Road med Viggo Mortensen i huvudrollen är en filmatisering av  pulitzervinnaren Cormac McCarthys bok med samma namn. Den utspelar sig ett tiotal år efter någon form av ospeciferad megakatastrof.  Den har slagit ut allt djurliv och växtliv på jorden. Det är en ständigt fallande aska, elektriska stormar, mindre jordbävningar och när snön faller är den grå av askan. Ett klimat förstört av människan kan ja gott tänka utan att ha forskat närmare i det.

Endast ett fåtal överlevande kämpar för överlevnad och för att undgå den kannibalism som följt i den akuta matbristens spår. Den nu sjuke fadern förstår att de inte kommer att överleva ännu en vinter på den plats de är och påbörjar en lång vandring söderut i hopp om att finna, mat, värme och kanske kunna nå fler ”goda” människor. Det blir en kamp för överlevnad. Mot hunger, kyla och de måste ständigt vara på sin vakt mot andra överlevande som inte drar sig för att döda för skor, kläder och för människokött att äta.

Det var en stundtals mycket drabbande film som i mångt och mycket enbart bars upp av Viggo Mortensens utmärkta skådespeleri. Kände mig stundtals obekväm med miljön där allt är dött och kallt. Himlen täckt med tjocka grå moln, marken grå, ja. Allt är grått, kallt och tycks sakna de varma färger vi så tar för givet. Kan väl tycka att filmen var väl utdragen då man redan från början ställs inför de konflikter som ska följa filmen igenom och att dessa inte kulminerar riktigt. Så här är det och så här är det filmen igenom. Visst var det några scener som stack ut lite och höjde både puls och temp. Men de krävs mer av den varan för att hålla en film som spänner över nästan två timmar igång och fortsatt intressant. Om inte annat krävs det ett slut som på något sätt kan kompensera allt detta. Och det fick man inte tyvärr. Varken jag, Nr1 eller Nr2 kände att slutet sydde ihop säcken helt och var lite besvikna efteråt. Men bra jobbat Viggo och även till Robert Duvall, som bara var med i ett par scener. Han kan lyfta en film med sin blotta närvaro, sitt minspel och sina gester.

Ger den tre Vitsippor av fem enbart för skådespelarnas goda jobb.

Amen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

One thought on “The Road

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: