Hemlösa

Det var med delade känslor jag läste dagens artikel i DN om de hemlösa. Det har varit ovanligt tyst om de hemlösa i välfärdslandet Sverige i media. Nästan som om det varit pinsamt att föra fram problemet i medialjuset. Senaste undersökningen som var 2005 visade på att det fanns minst 17 800 personer som var hemlösa under en mätveckan 2005. Högst troligt är att det är ett stort mörkertal som man inte ska glömma bort i sammanhanget. Det är glädjande att det nu förs fram i ljuset och att problemet uppmärksammas. På tiden som så. Vill passa på att tipsa om NA fotografen Pavel Koubeks utmärkta bildspel om hemlösa i Örebro. Ni hittar bildspelet här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

2 thoughts on “Hemlösa

 1. När media någon gång i sällsynta fall beskriver hemlöshet gör de det utan att egentligen ifrågasätta den grundmurade uppfattning på vilken organisationer och forskare söker pengar.
  De är i stor utsträckning en bidragande anledning till att fördomar och kortsiktigt tänkande upprätthålls.
  Vi har ett mycket stort antal människor som lever år ut och år in utan några som helst utsikter att få ett eget hem.
  En trygghet som de flesta i vårt samhälle ser som en av de mest grundläggande förutsättningarna till ett fungerande liv.
  Jag talar inte om bostadslösa studenter, eller människor som har ett arbete och som tillfälligtvis bor i andra eller tredjehandskontrakt.
  Dessa människor har det visserligen besvärligt och känner sig ganska otrygga, men de har oftast kvar hoppet. För dessa finns utsikten om att någon dag tack vare sin utbildning, genom sitt arbete eller kontaktnät kunna skaffa sig ett eget tryggt hem. De jag talar för är de människor som lever i ett låst utanförskap, som är helt eller delvis beroende av bidrag, som dessutom ofta har dragit på sig skulder som de inte ser någon möjlighet att betala tillbaka.
  Det är människor som vandrar runt mellan härbärgen, hotellboenden, som sover i portar, på toaletter eller i källare. Människor som kanske har någon typ av missbruk och som i de flesta fall har ett psykiskt trauma bakom sig.
  Dessutom bär de ofta på sorg och skam. Människor som av omvärlden görs helt osynliga.
  Jag tror att de som lever under någorlunda ordnade förhållanden omöjligt kan sätta sig in i den maktlöshet som hemlöshet innebär.
  Istället för att stödja skjuter allmänheten ifrån genom att lägga över hela skulden för situationen på redan utsatta människor. Där underblåser media den rådande uppfattningen som i grunden diskriminerar de som påvisar ett socialt och strukturellt grundproblem. Media bidrar till att göra utsatta människor till en annan sorts människor än den övriga befolkningen. Vi ser hur tragedier säljer. Vi snaskar i oss kända människors olyckor. Det ska helst vara sorgliga tragiska exempel för att media ska bry sig. Vad som är orsaken gör man inte så mycket väsen kring. Att hemlösa inte är så våldsamma kanske ur mediahänseende ligger dem i fatet.

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa

 2. Hej Rolf.
  Av någon konstig anledning hade din kommentar filtrerats bort som skräp. Ber om ursäkt för att jag inte såg det förrens nu. Vill tacka dig av hela mitt hjärta för den och hur välformulerad och utförlig den var. Kanske finns det ett konto där det går att föra in en slant för en god sak? Om så får du gärna posta den här.

  Mvh
  Vakare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: